Bugun...


Osman Coşkun

facebook-paylas
HEMŞİNLİLER KİMDİR?
Tarih: 30-04-2021 22:57:00 Güncelleme: 30-04-2021 22:57:00


Hemşinli bir ırkın adı değildir. Tonyalı, Hopalı gibi yaşadığı coğrafyadan adını alan topluma verilen isimdir.
Günümüzdeki Hemşin toplumu, sülale lakaplarında da görüldüğü üzere Kıpçak, Tatar, Çepni, Kayı, Karakoyunlu… ile Balkanlardan, Kırımdan, Kafkasyadan… farklı il, ilçe ve köylerden gelen değişik Türk boy ve Türkmen oymaklarının harmanlaşması sonucunda oluşmuştur. Bazılarının zannettiği gibi bir bölgeden topluca yola çıkılıp yine topluca Hemşin’de kümelenilmemiştir.
Giriş-çıkışların sık yaşandığı, değişik zamanlarda ve özellikle İspir üzerinden gelen Türkmen kolları, trafo merkezi gibi Hemşin’den sahillere doğru yayılmışlardır.
Bölgede Türkleşme-İslamlaşma güneyden kuzeye yani dağlardan denize doğru olmuştur.
Bölgenin Türkleşmesinde en önemli ayaklarından biri Hemşin’dir. Bu sebepledir ki 1500’lü yılların ilk çeyreğinde bölgede % 32 ile Müslüman-Türk nüfusunu barındıran Hemşin, açık farkla birinci sıradadır.
Sahilden 10 km. içerden başlayan ve Çayeli’nden Hopa/ Sarp’a kadar uzanan dağlık bölgeye Hemşin denilmektedir. Yalnız Arhavi’de Hemşin ile anılan yöre yoktur çünkü geneli Laz’dır.
Hemşin bölgesi, Doğu Hemşin ve Batı Hemşin diye ifade edilir. Aralarındaki farklılık, Batı Hemşin’de Türkçe dışında bir dilin bilinmemesi, Doğu Hemşinlilerinin (Hopa/ Hemşin) özel şartlar nedeniyle (açıklanacaktır) kendi aralarında oluşturduğu günlük ihtiyaçlara cevap veren, kendilerinden başka kimsenin anlamadığı, içe dönük ve basit bir Pazar Dili konuşmalarıdır.
Bunun sonucu olarak Hopa/ Hemşincenin içeriğinde bilimsel-teknik, edebi, askeri, idari, siyasi, dini, mesleki, felsefi, sosyolojik, sportif, hukuki, ticari, ekonomik, sanatsal deyimler, terimler, etiketler ve unvanlar yoktur. Olan kelimeler de Ermenice ile değil Türkçe ile bağlantılıdır.
Coğrafi addan yola çıkarak, Hemşinlileri farklı bir ırkmış gibi görenler veya göstermeye kalkışanlar ya kara cahillerdir veya Ermenilere yalakalık yapma adına emperyalistlerin uşağıdır.
Her bir bölge, il, ilçe, köy ve hatta mahalle bir ırkın adı olsaydı Türkiye’de değil 47, 47 000 farklı milliyet oluşturmak çok kolaydı. Böyle bir saçmalık da dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur.
OSMAN COŞKUN


Bu yazı 1589 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI