Bugun...


Sevgili Müsellim

facebook-paylas
Hemşin Meydan Parkı
Tarih: 31-08-2021 23:56:00 Güncelleme: 01-09-2021 00:03:00


Bugün telefonuma gelen bir mesajda Hemşin Yaşam Derneği öncülüğünde Hemşin Meydan Parkında yöresel ürünlerin satıldığı bir Halk Pazarı açılmasını Belediyeden talep edeceklerini ve burada tüm yöresel ürün üretenlerin yer alacağını yazmakta idi.

Hemşin son 15 yılını Kentsel dönüşüm için türlü sıkıntılara katlanmış bir ilçe. Meydan parkının ilk yapıldığı zamanki hali ile şu anki halini yazının sonunda paylaşacağım.

Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere parkın giderek kamelya, basket potası, salıncak, seğender, taş bina cafe/restoran v.b. yapı veya yapıcıklar ile dolmaya başladığı görülmekte. Bu yapılanma ile alanın park özelliğinden çıkıp ticari alana doğru kaydığını görmekteyiz. Vaktiyle Rize Sahilindeki Ahmet Mesut Yılmaz Parkı da bu şekilde park olmaktan çıkıp, her köşesi ticari alana dönüşen bir alan oldu.

Rizemiz her ne kadar yeşilin içerisinde olsa da sahil parkı insanların deniz ile buluştuğu, şehrin gürültüsünden ve trafiğinden az da olsa uzaklaştığı bir alandı. İnsanlar az da olsa rahatlamak ve yürümek için bu alana gelir çimlere veya oturacaklara rahatça oturur ve dinlenirdi. Çocuklarını getirip parkın oyun bahçelerinde rahatça oynatırdı. Ancak ticari hırs ve zekâ bu alanları bir bir büfe ve kafeye çevirdi. Hangi oturacağa otursan başına biri dikilip ne alırsınız soruyor. Yürüyüş yolları işgal edilmiş durumda. Her köşe başı tutulmuş. Bitirim gençlerin mekânı olmuş. Sahilde çadır tabir edilen yerler türemiş. Sonuçta insanların dinlenebileceği bir alan olmaktan çoktan uzaklaşmış.

Hemşin Meydan Parkı’nın yapımında emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim. İnsanımızın parktan çokça faydalandığını, çocukların özgürce koşup oynadığını görmekteyim. Düğün, nişan vb. organizasyonların Meydan Parkında yapılabilmesi ayrı bir güzellik. Parkta yapılmakta olan cafe ile çay, kahve v.b. ihtiyaçların da karşılanacağını umuyorum.

Ancak Hemşin’in ve Hemşinlinin bir karar vermesi lazım bu alan insanların dinlendiği, eğlendiği sosyal bir alan olarak mı kalmalı, spor alanı mı olmalı yoksa pazar yeri veya ticari alan mı olmalı. Yoksa her şeyi içinde barındıran keşmekeş bir alan mı olmalı. Ben tercihimi ismine uygun Hemşin Meydan Parkı olarak kalmasından yana kullanıyorum.

Gel gelelim Halk Pazarı fikrine. Meydan parkının karşısında bir sürü dükkân yapıldı, yapılıyor. Bunlardan biri yöresel ürünlerimizin tanıtılıp satıldığı yer olarak tahsis edilebilir. Bunun en güzeli de kooperatif kurularak yapılmasıdır. Yoksa bir süre sonra birilerinin sahipli dükkânı olur. Bu da Hemşin’e ve Hemşinliye bir şey kazandırmaz. Sayın Belediye Başkanımıza ve karar alma yetkisi olan dostlarımıza duyurulur.

Selam ve Saygılarımla.

 

 



Bu yazı 2966 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI