Bugun...


Mine Ataman

facebook-paylas
Aşı Olmak Ya Da Olmamak İşte Bütün Mesele Bu
Tarih: 27-09-2021 22:26:00 Güncelleme: 27-09-2021 22:26:00


Aşı Olmak Ya Da Olmamak İşte Bütün Mesele Bu

Özgürlük herkese ve her kuruma göre değişiyor. Felsefecilere, yazarlara, yoksullara, zenginlere, asilere, sosyologlara göre içeriği değişiyor. En ünlü tamı Lock’un çerçevesini çizdiği “doğal haklar” geleneğinden gelme olan.

Ona göre özgürlük tanımı; kişinin diğer bireylerin haklarına saygı duyduğu sürece dilediği şekilde davranmasını ve kimse tarafından zorla engellenmemesi veya durdurulmamasını kapsıyor.

Neden mi bu tanımı yazdım?

Son günlerde oldukça tartışma konusu olan ve bireysel tercihlerin çeşitli felsefelerle desteklenerek sosyal medyada güç kazanmasına yönelik kendi tezimizi anlatmak üzere yazdım.

Klasik anlamda aşı olmak ve olmamak bireysel özgürlük kavramının konusu.

Peki aşı olmama özgürlüğünü kullanarak başkalarının yaşam hakkını ortadan kaldırmak bir özgürlük olabilir mi?

Aşı olmayarak başkalarına hastalık bulaştırma riskiyle, Anayasanın 17. Maddesinde güvence altına alınan bireylerin yaşam hakkını tehdit ediyor olabilirler mi?

Covid olunca doktora gidip kendini Hipokrat yemini yapanlara teslim edenler söz konusu aşı olduğunda tıp bilimine inanmama özgürlüklerini kullanıyor olabilirler mi?

Cep telefonu kullanırken, uçağa binerken, bitcoin alırken modern zaman teknolojisine inananlar iş aşı olmaya geldiğinde teknolojiye inanamama özgürlüğünü kullanıyor olabilirler mi?

Aşı olmamış ebeveynlerin çocuklarını okula göndermek diğer çocukların yaşam hakkına, aşı olmadan okula gelen öğretmen okuldaki diğer öğretmenlerin, aşı olmadan muayene eden doktor hastasının, aşı olmadan fabrikaya giden işçi çalışma arkadaşının yaşam hakkını risk altına sokmuş olmaz mı?

Neredeyse son iki yıldır eğitim hakkından öyle ya da böyle mahrum kalan çocuklar için okullar açıldı şimdi de aşı olmayanlar yüzünden eğitim hakkı ellerinden alınıyor.

Okulları açmayanlara karşı onlarca yazı yazanlar, eğitim hakkından söz edenler şimdilerde aşı olmayarak süreci baltalıyor.

Özgürlük kelimesi; cümle içinde kullanılırken oldukça kolay, oysa hayatın içinde uygulaması zorun ötesinde imkânsız.

Nasıl karar vereceğiz etik olup, hem bireysel haklarımızı hem de ülkenin uzun vadeli refahını düşüneceğiz.

Aylarca aşı neden yok tartışmalarıyla gündem yaratırken şimdi aşı karşıtlığı yapmak gelişmekte olan bir ülkeye verilebilecek en büyük zarar.

Aşıyı bulanlara karşı duyduğumuz saygı ve itibarı keşke aşının kendisine de göstersek de çocuklarımız okula, çalışanlarımızı üretmeye gönül rahatlığıyla yollayabilsek.

Velhasıl;  bazen her şeye karşı olmak erdemli gibi gözükse de geleceğimize zarar verebiliyor. Belki bir kez daha düşünür hepimiz için doğru olan bir kararda buluşuruz.

Ya aşı olur geleceği görürüz ya da aşı olmaz geleceğimizden oluruz.

Neden mi bu yazıyı yazdım?

Çünkü bir anneyim çocuğumun eğitim hakkının elinden alınmasını özgürlük olarak görmüyorum.

Çünkü her türlü özgürlüğün istenildiği zaman hemen kısıtlanabildiği ülkemizde aşı karşıtlığı özgürlüğünün neden desteklendiğini anlamıyorum.

Medeni Avrupa ülkeleri, Amerika gibi ülkelerde bile eğitim, sağlık, kamu çalışanlarına getirilen aşı zorunluluğu neden ülkemizde getirilmiyor?

Doğru ya özgürlükler ülkesiyiz.



Bu yazı 4736 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI